Materialen

Alles over het FFM/FDM 3D print materiaal: Filament

Wij raden het aan om de materiaalkeuze met ons te bespreken, zodat je de beste optie hebt.

Wat is filament?

Filament is kunststof draad. Dit zit in een rol.
Hoe werkt filament?
Het filament rolt van de rol af door ‘extruders’ een soort motortjes (die zijn op het plaatje niet te zien) Het filament wordt flink verwarmd in de hotend en komt er weer uit via de nozzle

Verschillende soorten filamenten:

Er zijn heel veel verschillende soorten filamenten,
Bijvoorbeeld: Slijtvast, sterk, temperatuursbestendig, flexibel,
vormvast en nog véél meer

PLA: (PolyLacticAcid)

PLA is een milieuvriendelijk en glanzend materiaal. Het is beschikbaar in superveel verschillende kleuren. Het is echter niet bedoeld voor functioneel gebruik en absoluut niet hittebestendig. Kies dan eerder iets als PC of PA.

ABS: (AcrylonitrilButadieenStyreen)

ABS is een sterk, glanzend filament op oliebasis, het is goed bestand tegen warmte en water. Het is beschikbaar in veel verschillende (speciale) kleuren.
Wist je dat legosteentjes van ABS zijn gemaakt?

TPE: (ThermoPlastic Elastomers)

TPE is een rubberachtig en zeer flexibel en ideaal voor bijvoorbeeld smartphone hoesjes of antislipobjecten.
Het is zacht, sterk & veerkrachtig.
Het is beschikbaar in diverse kleuren.

TPU: (ThermoPlastic Polyurethane)

TPU is rubberachtig, mat en semi-flexibel filament dat veel industrieel wordt gebruikt. Het is recyclebaar, slijtvast, bestand tegen olie, vetten en chemicaliën en veerkrachtig. Ook is het goed bestand tegen hitte.

PETG: (PolyEthyleen Terefthalaat Glycol)

PETG combineert de voordelen van PLA & ABS in één filament. PETG is waarschijnlijk het meest gebruikte plastic in de wereld.
Het is waterafstotend, redelijk milieuvriendelijk en sterk.

ASA: (Acrylonitril StyreenAcrylaat)

ASA is een sterk, glanzend en waterbestendig filament en goed bestand tegen UV straling en chemicaliën. Het is zeer duurzaam en wordt veel gebruikt voor prototypes, auto-onderdelen en voor buitengebruik. Ook is het hittebestendig

PA: (PolyAmide)

PA is een sterk, semi-flexibel en duurzaam filament met indrukwekkende hardheid. Het is hittebestendig en geschikt voor functionele producten als tie-wraps, scharnieren en gereedschap. Helaas neemt PA vocht op, waardoor hij zijn vorm niet meer goed behoudt.

PC: (PolyCarbonaat)

PC is een sterk, duurzaam en slijtvast filament. Het is heel goed bestand tegen hele hoge- en hele lage temperaturen. Dit materiaal is uitermate geschikt voor het printen van functionele producten, het is nagenoeg onbreekbaar.